Yayın İlkeleri - Author Guidelines

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Yayın İlkeleri

1. Dergimiz, ULAKBİM/TRDİZİN tarafından taranmak üzere hazırlanan “Hakemli Dergi” statüsünde olup yılda iki sayı (Mayıs, Kasım) olarak yayımlanır.

2. Dergide yayınlanması istenen makaleler hakem incelemesine tâbi tutulmak üzere (ieuhfd@izmirekonomi.edu.tr) adresine yayın ilkelerine uygun olarak gönderilmelidir.

3. Başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere gönderilmiş makaleler dergiye gönderilemez. Makalenin dergimize gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir.

4. Yazarların, unvanlarını, https://orcid.org/signin adresinden alınmış ORCID numaralarını (Bilimsel Araştırmacı Kimlik Numarası), görev yaptıkları kurumları, haberleşme adresleri ve telefon numaraları ile e-mail adreslerini bildirmesi gerekir.

5. Çeviriler haricinde yayımlanma amacıyla dergiye gönderilecek çalışmaların ekinde bir intihal programından alınmış yazılım raporunun da sunulması gerekir. Kabul edilebilir benzerlik oranı, dipnotlar, alıntılar ve kaynakça hariç olmak üzere en fazla %15’tir. Raporda söz konusu oranı aşan bir benzerlik oranı bulunması halinde takdir editörler kurulunundur. Ayrıca makalelerde, ilk dipnota şu cümlenin eklenmesi gerekmektedir. “Yazar, eserinin İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi “EconJURA”’ya ait bilimsel etik ilkelere uygun olduğunu taahhüt eder.”

6. Dergimizde yer alan bilimsel çalışmalar ULAKBİM/TRDİZİN kriterleri doğrultusunda türlerine göre araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme, çeviri, karar incelemesi ve diğer çalışmalar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Yazar, çalışmanın niteliğine dair kanaatini (araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme, karar incelemesi, çeviri ve diğer çalışmalar olacak şekilde) çalışma başlığının altında belirtmelidir. Hakemler çalışmanın niteliğine ilişkin olarak yazarın belirttiği kanaatle bağlı değildir, çalışmanın niteliği hakemler tarafından değerlendirilir. Çalışmanın türü konusunda hakemler arasında görüş farklılığının olduğu durumlarda editörler kurulunun konuya ilişkin kararı esas alınır.

7. Çalışma çeviri türündeyse orijinal dildeki nüshanın da çalışmayla birlikte gönderilmesi şarttır. Ayrıca çevirilerde, çeviri yapan yazarın, asıl eser üzerindeki hak sahiplerinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uygun olarak yazılı izin almış olması ve bunun çeviri başlığına eklenecek bir dipnotta belirtilmesi gerekir.

8. Dergimizin yazı dili esas olarak Türkçe olmakla birlikte, dergide İngilizce, Almanca ve Fransızca makalelere de yer verilmektedir.

9. Dergiye gönderilen çalışmalarda İngilizce ve Türkçe olmak üzere yazı başlığı (title), en az 100 en fazla 200 kelimeden oluşan özet (abstract) ve 5 adet anahtar kelime (keywords) belirtilmiş olmalıdır. Yabancı dilde yazılan makaleler için ise, makalenin yazıldığı dilde ve Türkçe özet eklenmelidir.

10. Çalışmaların MS Office Word (*.doc, *.docx) dosya formatına uygun olarak Times New Roman karakterinde yazılması gereklidir. Ana metnin 1,5 satır aralığında ve 12 punto, dipnotların tek satır aralığında 10 punto olarak hazırlanması, kenar ve alt-üst boşluklarının 2,5 cm olması ve (kaynaklar dâhil) 50 sayfayı (çeviriler için en fazla 30 sayfa) geçmemesi gerekmektedir.

11. Metin içerisindeki başlıklar aşağıdaki şekilde numaralandırılmalı ve gösterilmelidir:

I. KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF

A. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük

1. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük

a. Kalın ve sadece ilk harf büyük

aa. Kalın ve sadece ilk harf büyük

aaa. Kalın ve sadece ilk harf büyük

12. Atıflar, sayfa altında dipnot şeklinde olmalı ve çalışma başından sonuna kadar sıra izlemelidir. Makalenin sonunda, makalede kullanılan kaynakların, yazarların soyadlarına göre oluşturulan bir kaynakça bulunmalıdır.

13. Dipnot ve Kaynakçada yer alan eserlerin aşağıdaki şekilde gösterilmesi zorunludur:

  • Kitaplar:

Yazarın Soyadı (Bold), Adı: Eserin Adı, Bası Sayısı, Yayınevi, Eserin Basıldığı Yer ve Yılı, Sayfa Numarası

Erem, Faruk: Diyalektik Açıdan  Ceza Yargılaması Hukuku, 6. Bası, Işın Yayıncılık, Ankara 1986, s.10.

  • Aynı yazarın birden fazla eserine yapılacak atıflarda, eserin başlığı kısaltma şeklinde dipnotlarda ve kaynakçada belirtilmelidir.

Erem, Faruk: Ceza Hukukunda Ümanist Doktrin, Sevinç Matbaası, Ankara 1980, s.100 (Ümanist Doktrin).

  • Birden fazla yazarlı eserlere yapılan atıflarda tüm yazarların Soyadı, Adı/ Soyadı, Adı şeklinde atıf yapılmalı, “vd., ve diğerleri” şeklinde kısaltma yapılmamalıdır.

Gözübüyük, A.Şeref/Gölcüklü, Feyyaz: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması, Turhan Kitapevi, Ankara 2003, s.56

  • Sonraki dipnotlarda yazarın Soyadı, s. (sayfa numarası) şeklinde atıf yapılmalıdır.
  • Erem, s.203.
  • Çeviri kitaplara atıfta bulunulması halinde çeviren çev. şeklinde kısaltılmalıdır. von Tuhr, Andreas (çev. Cevat Edege); Borçlar Hukukunun Umumi Kısmı, Ankara 1983, s. 998.
  • Makaleler: Yazarın Soyadı (Bold), Adı: Makalenin Adı (tırnak içinde), Derginin Adı, Cilt, Sayı, Yıl, Sayfa Numarası (Kaynakçada makalenin yer aldığı sayfa aralığı belirtilmelidir)

Burcuoğlu, Haluk: “Alman Hukukunda Yeni Boşanma Sistemi ve Bu Sistem Işığında Türk Boşanma Hukukuna İlişkin Bazı Öneriler”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt 48, Sayı 1-4, 1983, s. 113-140.

  • Kararlar: Mahkeme adı kısaltması, Dairesi, Karar Tarihi, Esas numarası/ Karar numarası (Kararın Yayım Yeri ve Erişim Tarihi)

Y. 5. CD., T. 9.02.2022, E. 2020/4244, K. 2022/1523, (Kazancı İçtihat Bilgi Bankası, Erişim Tarihi: 15.3.2022)

  • Elektronik kaynaklarda erişim adresinin ve tarihinin de belirtilmesi gerekir.

14. Yazıların ön değerlendirmesi Editör Kurulunca yapılır. Çalışmada olağanın dışında yazım yanlışlarının bulunması, yayın/etik ilkelerine açık aykırılık, bilimsel ölçütlere uyulmaması, çalışmanın derginin yayın kalitesi ile standardının altında bulunması ve hakemlerin önerdiği düzeltmelerin 20 gün içinde yapılmaması, yazının Editör Kurulu tarafından geri çevrilmesi için yeterlidir.

15. Dergimizde çift taraflı kör hakem ilkesi uygulanmaktadır. Ön değerlendirme neticesinde, hakeme gönderilmesine karar verilen yazılar (ULAKBİM/TRDİZİN) kriterlerine göre ismi saklı tutulan iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilecek ve yazar en kısa sürede durumdan haberdar edilecektir.

16. Hakem raporlarının farklı yönde (bir raporun olumsuz, bir raporun olumlu veya düzeltme koşuluyla olumlu) olması halinde çalışma için üçüncü bir hakem incelemesi yapılır. Hakem raporlarının olumsuz olması durumunda yazı yayımlanmayacaktır. Hakem düzeltme koşuluyla olumlu bir rapor sunmuşsa, yazar tarafından sadece hakemin talep ettiği değişiklikler çerçevesinde ve en geç 20 gün içinde çalışma üzerinde ilgili düzenlemeler yapılacaktır. Hakemin talep ettiği değişikliklerin belirtilen sürede yapılmaması halinde, editör kurulu yazıyı geri çevrilmesi konusunda takdir hakkını saklı tutar. Yayın Kurulu, hakem incelemesinden geçmiş olmasına rağmen, eserin yayımlanmasına engel oluşturan bir durumun tespit edilmesi halinde, gerekçesi yazara bildirilmek şartıyla eserin yayımlanmaması konusundaki takdir hakkını saklı tutar.

17. Dergiye gönderilen yazıların geri çekilmesi, hakem süreci tamamlanana kadar mümkündür.

18. Hakemlerin incelemesinden geçen ve yayımlanmasına ve/ya da düzeltilerek yayımlanmasına karar verilen yazıların son şeklinin özellikle Yayın İlkeleri’nin 10 ve 11. maddelerine uygun olarak e-posta yoluyla ieuhfd@izmirekonomi.edu.tr adresine gönderilmesi gerekir.

19. Gönderilen yazıların yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu, yazarın yazılı veya elektronik ortamda gönderdiği biçimiyle “basıma” verdiği kabul edilir.

20. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, elektronik ortamda tam metin (her türlü formatta) olarak yayımlamak da dahil olmak üzere tüm yayın haklarına sahiptir. Yazarlar telif haklarını Fakülteye devretmiş̧ sayılırlar.

 

 


IZMIR UNIVERSITY OF ECONOMICS FACULTY OF LAW REVIEW
AUTHOR GUIDELINES

  1. Izmir University of Economics Faculty of Law Review is a peer-reviewed journal published in two issues per year in December and June.
  2. The Editorial Board welcomes contributions fitting the aims and scope of the journal two times a year. Manuscripts that are requested to be published in the December issue must be submitted by 31 August at the latest; for the June issue, it must be submitted to the journal by 28 February at the latest.
  3. Although the language of the journal is primarily Turkish, English articles are also included in the journal.
  4. Manuscripts should be sent to ieuhfd@ieu.edu.tr
  5. Manuscripts might be in the fields of public law or private law. They must not have been previously published elsewhere or submitted for publication. With the submission of the article to our journal, the author is deemed to give an undertaking in this regard.
  6. The journal includes peer-reviewed articles, refereed case-notes, non-refereed book reviews and student articles submitted by law school students. The Editorial Board decides on the publication of book reviews and student articles.
  7. Information about the name, title, institution, easily accessible telephone numbers, e-mail addresses and ORCID number to be obtained from "https://orcid.org" of the author (or authors) should be provided in the manuscripts.
  8. It is accepted that the author has approved the publication of the manuscripts as it is sent by e-mail if the final spell check of the studies that are submitted to the journal have been made, and if no corrections has been requested by the referees.
  9. Articles that have been pre-evaluated by the editors and deemed suitable for the referee evaluation are sent to the two referees in accordance with the blind refereeing system. Authors are not informed about which referees the article was sent to.
  10. If the referees request corrections in their reports, the author may only make changes within the framework of the specified corrections. After the author has made the corrections recommended by the referees, the article can be reviewed again in accordance with the recommendation of the referees. When one of the referees expresses a positive opinion and the other a negative opinion, the article is sent to a third referee. In case of negative reports of referees, no third referee review is carried out. Text that are not published according to the review of the referee are not sent back to the author. The author is informed about the final decision.
  11. The first page of the article should contain the following information:

a. The Turkish and English title of the article must be black and all in uppercase characters;
b. Author names should be included under the title and centered on the page in the following format and an asterisk should be placed at the end of the last name. The statement made as a footnote with the asterisk should include the following information: Title, Institution (University and Faculty), e-mail, ORCID.

EXAMPLE: Hazal Mutlu*
*Dr., Associate Professor, Izmir University of Economics Faculty of Law,
e-mail: ...; ORCID: xxx-xxxx-xxxx-xxxx

c. In both languages, there should be a Turkish and English abstract consisting of at least 100 maximum 200 words and five keywords to express the purpose of the text. The abstract should be 10 type size in the Times New Roman font.

  1. The text should be written in Microsoft Word format (.doc or with .docx file format).  The main text is in the 12-type size and 1.5-line range in Times New Roman; footnotes should be sent to the journal in Times New Roman character in 10 type size and normal line spacing, with page margins set to upper and left (4) cm. and bottom and right (3) cm. over size A4. Automatic titling in Word program should not be used.
  2. Articles to be sent to the journal should be between 7,000-12,000 words, and case-notes and book reviews should be between 3,000 and 5,000 words. Student articles should be no more than 4,000 words.
  3. The headings in the text should be edited as follows:

I. BLACK AND ALL CAPITAL LETTERS
            A. Black and Only First Letters Capital
                1. Black and Only First Letters Capital
a. White and Only First Letters Capital
aa. White and Only First Letters Capital

  1. Foreign words used in the text should be indicated as italics.  
  2. Abbreviations should not be given as lists. The name or title to be abbreviated should be clearly written when used for the first time in the text and abbreviated in parentary brackets, followed by only abbreviation.
  3. References in the text for the bibliography used should be shown as footnotes at the end of each page. At the end of the article, the bibliography should be included in which the sources used in the article are sorted alphabetically according to the author's surname.
  4. The works to be submitted to the journal should be prepared in accordance with the Oxford University Standard for the Citiation of Legal Authorities (OSCOLA) citation method. All rules of  the relevant citation method can be found at https://www.law.ox.ac.uk/sites/files/oxlaw/oscola_4th_edn_hart_2012.pdf.

In addition, the quick reference guide prepared for this citation method can be found at https://www.law.ox.ac.uk/sites/files/oxlaw/oscola_4th_edn_hart_2012quickreferenceguide.pdf.  
Citation examples can be accessed from the relevant websites.

  1. If a manuscript is accepted for publication, the authors shall be deemed to have transferred all copyrights to Izmir University of Economics, and the authors will not be paid royalties.
  2. All responsibility that may arise due to the opinions expressed in the articles published in the journal belongs to the author.